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A rapid method for measuring soil water content in the field with a areometer Scientia Agricola
Calbo,Adonai Gimenez.
The availability of a rapid method to evaluate the soil water content (U) can be an important tool to determine the moment to irrigate. The soil areometer consists of an elongated hydrostatic balance with a weighing pan, a graduated neck, a float and a pynometric flask. In this work an areometer was adapted to rapidly measure soil water content without the need of drying the soil. The expression U = (M A - M AD)/(M M -M A) was used to calculate the soil water content. In this equation M M is the mass to level the areometer with the pycnometric flask filled with water, M A the mass to level the areometer with a mass M M of soil in the pycnometer, the volume being completed with water, and similarly M AD the mass added to the pan to level the areometer with...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: Hydrostatic balance; Irrigation moment; Pycnometer; Soil humidity.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162002000400029
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Absorção e infiltração de água por raízes de batata-doce, através de ferimentos durante a lavagem Scientia Agricola
Calbo,Adonai Gimenez; Nery,Amauri Alves.
Raízes intactas e segmentos transversais de batata-doce (Ipomea batatas L. Lam) foram totalmente ou parcialmente imersos em água. Raízes ou segmentos parcialmente imersos ficaram com menos de 10% da superfície externa fora da água, em um suspiro. Nestes ensaios a pressão da atmosfera interna das raízes parcialmente imersas manteve-se apenas alguns milímetros inferior a pressão atmosférica. Nas raízes totalmente imersas a pressão reduziu-se quase linearmente até mais de 1m de coluna de água e depois voltou a aumentar lentamente. Nas raízes intactas ou nos seus segmentos transversais totalmente imersos, houve maior infiltração de água nos volumes intercelulares do que nas raízes ou segmentos parcialmente imersos. Nas raízes intactas praticamente houve apenas...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: Ipomea batatas; Volume intercelular; Sanitização; Lavação; Hortaliça.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162000000300027
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Carta ao editor: os dendrômetros seriam fitotensiômetros ou fitoturgômetros? Rev. Bras. Fisiol. Veg.
Calbo,Adonai Gimenez.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-31312000000200001
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Compression induced intercellular shaping for some geometric cellular lattices BABT
Calbo,Adonai Gimenez; Nery,Amauri Alves.
The wall perimeter fraction, which contact neighboring cells, was named compression ratio (alpha). A zero compression ratio indicates maximum intercellular (air) volume (vG, v/v) and neglectable contact among cells, while alpha=1 indicates complete adherence between neighboring cells and no vG in the lattice. The maximum intercellular air volume (beta, v/v), when alpha=0, was 0.593 for triangular, 0.2146 for square and 0,0931 for hexagonal lattices. The equation alpha=1- (vG/beta)½ was derived to relate alpha, beta and vG in the studied lattices. The relation (P S=p/alpha) between cell turgor (P S) and the tissue aggregating pressure (p), defined as the compression to keep in place a layer of cells, was demonstrated using the compression ratio concept....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Elastic modules; Compression; External force; Intercellular air volume; Ipomea batatas; Pressure chamber.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132001000100006
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Fisiologia pós-colheita de frutos da palmeira Mauritia vinifera Mart. (Arecaceae) Acta Botanica
Santelli,Paulo; Calbo,Maria Elisa Ribeiro; Calbo,Adonai Gimenez.
Alterações pós-colheita no amadurecimento dos frutos de Mauritia vinifera (buriti), colhidos com coloração marrom clara, foram estudadas acompanhando-se: massa, volumes gasosos intercelulares, concentração de CO2 e O2 na atmosfera interna, firmeza e as evoluções de CO2 e etileno, tanto a 25 ºC quanto sob baixa temperatura (8 ºC). Os frutos apresentaram injúria de resfriamento quando armazenados a 8 ºC e não amadureceram ao serem retornados para 25 ºC. Sob umidade elevada, baixa transpiração, a conservação do buriti triplicou em comparação com os frutos armazenados em ambiente menos úmido (65 a 85%). A casca resistente destes frutos perde a firmeza e o arranjo compacto das escamas e torna-se mais frágil e mais permeável a gases durante o amadurecimento ou...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amadurecimento; Atmosfera interna; Buriti; Climatério; Volumes gasosos intercelulares.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-33062009000300008
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Fisiologia pós-colheita de frutos da palmeira Syagrus oleracea (Mart.) Becc. (Arecaceae) Acta Botanica
Santelli,Paulo; Calbo,Maria Elisa Ribeiro; Calbo,Adonai Gimenez.
Objetivou-se avaliar algumas das mudanças fisiológicas ocorridas durante o processo de amadurecimento pós-colheita dos frutos de Syagrus oleracea (gueroba), palmeira nativa da região Centro-Oeste brasileira, tais como: a perda de massa, volumes gasosos intercelulares, a concentração interna de CO2 e de O2 e a firmeza, as evoluções de CO2 e etileno tanto à temperatura ambiente (25 ºC) quanto à baixa temperatura (8 ºC). Para as análises foram utilizados frutos verdes desta palmeira, coletados no campus da Universidade de Brasília (UnB). Os frutos da gueroba se mostraram sensíveis à injúria por resfriamento. Quando armazenados à temperatura de 8 ºC, apresentaram sinais de injúria pelo frio e não amadureceram mesmo quando foram recolocados à temperatura...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amadurecimento; Atmosfera interna; Climatério; Volumes gasosos intercelulares.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-33062006000300003
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Gaseous irrigation control system: descriptions and phisical tests for performance assessment Bragantia
Calbo,Adonai Gimenez; Silva,Washington Luiz de Carvalho e.
Irrigas is a water tension measuring system made out of a porous cup (sensor), connected to a gas pressurizing/measuring device by a flexible tube. Water tension (T) is obtained from the equation T=Td-p or T=Ts-p, where Td is the sensor desorption critical water tension (bubbling beginning), Ts is the sensor sorption critical water tension (bubbling ceasing) and p is the applied gas pressure. Differently from conventional tensiometers, the irrigas porous cup cavity is filled with air. This characteristics makes the irrigas system nearly maintenance free and also eliminates the need of making hydrostatic pressure corrections for sensor depth. The system was tested both in the desorption and sorption modes. In the first case the Richards pressure chamber was...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Irrigas; Irrigation scheduling; Porous cup; Tensiometer; Water tension.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052006000300017
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Tomato (Lycopersicon esculentum P. Miller) compression due to "K" wood box closing Ciência e Agrotecnologia
Luengo,Rita de Fátima Alves; Calbo,Adonai Gimenez; Jacomino,Angelo Pedro.
Wood boxes kind "k" are the most used in table tomato (Lycopersicon esculentum P. Miller) commercialization in Brazil. Due to the fruit accommodation process that occurs during the transport from the production place to the commercialization point, producers fill tomato boxes a little bit over its physical capacity, and they close it with wood strips fixed with nails. In order to prevent strips from cracking, it is common to keep them inside water before using, to increase flexibility. When boxes are opened, many fruits are cracked or kneaded in a significant part of their total area, and normally they are thrown away. The purpose of this paper was to quantify the compression tomato fruits are exposed to in consequence of the "k" box fill / closing system....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Firmness; Hydraulic load cell; Post harvest losses; Lycopersicum esculentum; Box.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000300030
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Turgescência de crisântemos após a colheita utilizando o equipamento Wiltmeter® Ciência Rural
Spricigo,Poliana Cristina; Ferreira,Marcos David; Calbo,Adonai Gimenez.
O objetivo deste trabalho foi determinar a qualidade e mensurar a turgescência em hastes florais de crisântemos armazenadas em água potável e água destilada, utilizando o método de teor relativo de água (TRA) e o equipamento Wiltmeter® para determinação da pressão de turgescência. As hastes foram colhidas em um campo comercial de flores e acondicionadas ao acaso unitariamente em recipientes contendo água destilada ou água potável. Para acompanhar a condição hídrica das hastes, foram realizadas avaliações da variação da massa fresca, taxa de absorção de água, taxa de transpiração de água, teor relativo de água e pressão de turgescência. Os dados foram submetidos à análise de variância pelo teste F e as médias comparadas ao longo dos dias de vida de vaso,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pressão de turgescência; Teor relativo de água; Dendranthema morifolium.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000200012
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Vegetable crops deformation assays for package height definition: a new approach Ciência e Agrotecnologia
Luengo,Rita de Fátima Alves; Calbo,Adonai Gimenez; Jacomino,Angelo Pedro.
In the present work one determined the threshold pile height below which cracking and other deformations do not occur in products with low apparent density such as lettuce, collard greens and bell pepper. Initially the threshold pile height was sought applying decreasing compression stresses equivalent to pile loads of 160, 120 and 80 cm, with four replicates in four hour assays. The safe threshold pile height which protects the products against cracking rupture in these three commodities were of 80 cm. In a complementary study, plastic and elastic deformations induced by this safe pile threshold height were measured. The irreversible deformation, plastic deformation component, were lower in bell pepper (3.8 %), medium in lettuce (4.23 %) and had the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Brassica oleraceae acephala; Capsicum annuum; Lactuca sativa; Pile height; Post-harvest.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542008000100026
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